Rolul artei în vremuri tulburi

Rolul artei în vremuri tulburi


Pe 20 mai 2022, Timișoara va găzdui cea de-a doua ediție a Nopții Filosofiei

Un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România la Timișoara.
După succesul primei ediții, a doua Noapte a Filosofiei se va desfășura în 3 locuri de importanță majoră în viața culturală timișoreană: Institutul Francez din Timișoara, librăria La Două Bufnițe și Casa Artelor. Primirea călduroasă de care s-a bucurat evenimentul în 2021 ne determină să credem că ar trebui să devină o tradiție a scenei intelectuale românești.
Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”.
Evenimentul este conceput ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, al cărui scop este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea.” Astfel, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania, Serbia, vom organiza dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri prin intermediul cărora vom aborda tematici arzătoare, de interes pentru societatea actuală.
În calitate de parteneri culturali, Art Encounters și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș vor organiza o dezbatere la care vor participa Ruxandra Demetrescu, Diana Marincu și Cristian Nae.

Cristian Nae este conferențiar universitar dr. habil. în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul UNAGE din Iași

Cercetările sale se axează asupra artei critice, studiului expozițiilor și teoriei artei contemporane. 
A primit burse de cercetare din partea Fundației Erste (2010-2011), Fundației Getty și Institutului de Studii Avansate ”Colegiul Noua Europă” din București (2010; 2011-2012) și a programului internațional CAA-Getty (2012; 2017; 2021). A coordonat două proiecte de cercetare dedicate expozițiilor de artă din România și Estul Europei în perioada socialismului finanțate de CNCS-UEFISCDI (2015-2016 și 2018-2020). A fost consultant senior în cadrul proiectului “Periodisation in the History of Art and its Conundrums. How to tackle them in East-Central Europe” găzduit de NEC și finanțat de Getty Foundation în cadrul inițiativei Connecting Art Histories (2019-2021). Studiile sale recente au fost incluse în volume colective precum Art History in a Global Context (Wiley-Blackwell, 2020), Realisms of the Avant-Garde (de Gruyter, 2020), Performance Art in the Second Public Sphere (Routledge, 2018). A editat publicațiile Cadre (In)vizibile (Idea, 2019) și Romanian Contemporary Art 2010-2020 (Hatje Cantz, 2020).

Ruxandra Demetrescu (b. 1954), istoric de artă, profesor de istoria și teoria artei

Ruxandra Demetrescu (b. 1954), istoric de artă, profesor de istoria și teoria artei în cadrul Departamentului de Studii Doctorale al Universității de Arte din București, România, unde predă teoria artei, studii muzeale, și Artă românească modernă. A fost Rector la Universitatea Națională de Arte din București (2006-2012) și primul Director al Institutului Cultural Român din Berlin, Germania (1999 – 2003). Activitatea sa de cercetare se concentrează pe istoria și teoria artei din spațiul germanofon (Konrad Fiedler, Alois Riegl, Aby Warburg, Walter Benjamin) și pe arta românească modernă din perioada interbelică. A deținut titlul de Arnheim Professur la Humboldt University în toamna anului 2012. A coordonat proiecte de cercetare și a curatoriat expoziții solo ale unor artiști români contemporani (Uși închise, plicuri deschise. Iosif Király – Lucrări timpurii, 1975-2000, Muzeul Național de Artă Contemporană București, aprilie-septembrie 2018). A publicat numeroase texte în cataloage de artă.
Diana Marincu este curator și critic de artă, Director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. Cele mai recente expoziții includ: Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare, Asociația Culturală Contrasens, Timișoara (2021), The Third Woman: acționism, performance și atitudini (alături de Ami Barak & Georgia Țidorescu), Fundația Art Encounters, Timișoara (2021); I feel something, don’t know what / Simt ceva, nu știu exact ce, Fundația Art Encounters, Timișoara (2021); Harun Farocki & Antje Ehmann, Ar trebui ca realitatea să înceapă, Fundația Art Encounters, Timișoara (2020); Persona, MUCEM, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018); Marianne Mispelaëre, Sunetele creează lumi, Fundația Art Encounters, Timișoara (2018); co-curator alături de Zsuzsanna Szegedy-Maszák, Double Heads Matches (expoziție de grup), Noua Galerie a Budapestei (2018); co-curator alături de Ami Barak, Viața – Mod de întrebuințare, Bienala Art Encounters, Timișoara & Arad (2017); proiectul curatorial în șase episoade Punctul alb și cubul negru (co-curator Anca Verona Mihuleț), MNAC București (2015- 2017).


Noaptea filosofiei este organizată de Institutul Francez din România.
Cu sprijinul: Akwel, EverienceParteneri culturali: Timișoara 2023, La Două Bufnițe, Casa Artelor, Facultatea de Arte și Design, UVT, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Fundația Art Encounters, Centrul Cultural German din Timișoara, Forumul Cultural Austriac București.Parteneri media: RFI România, Radio RomâniaParteneri tehnici: FITT

Similar Suggestions

Timiş County Break
Tur virtual al evenimentelor din 1989 Timisoara
Vară în Metropolă
Treasure of Timișoara Fabric 2 octombrie
Treasure of Timișoara Fabric 1 octombrie