Vară în Metropolă

Vară în Metropolă


Vară în Metropolă

Turul virtual al evenimentelor Revoluției din 1989:  https://turismtimis.ro/wp-content/uploads/TurVirtual/Revolutia89Timisoara/


 

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș în cadrul programului TimCultura 2022, lansează în premieră un nou produs turistic destinat în egală măsură locuitorilor orașului, cât și turiștilor români sau străini care vizitează destinația. Este vorba despre un produs care folosește infrastructura de transport locală și răspunde atât așteptărilor pe care le au locuitorii orașului în ceea ce privește legăturile de transport spre obiective turistice din proximitatea metropolei, cât și avizului Comitetului European al Regiunilor care, în 2020, a susținut că trebuie să se ia măsuri în ceea ce privește îmbunătățirea modelelor actuale de turism și transport, urmărind sustenabilitatea deplină a acestora din punct de vedere social, economic și al mediului. Produsul, intitulat, Vară în Metropolă, se adresează tuturor categoriilor de vârstă sau preocupări, atât grupurilor de tineri cât și seniorilor sau familiilor cu copii și are trei componente:

 Harta liniilor metropolitane și prezentare obiectivelor turistice care pot fi accesate cu acestea

Harta pistei de biciclete Timișoara-Serbia și prezentarea serviciilor industriei ospitalității și a obiectivelor ce pot fi accesate de-a lungul acesteia

Primul Tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989, un material care își propune să treacă peste generații poveștile eroilor din Decembrie 1989 de la Timișoara

 

 

Călătorii în Timiș pe liniile de transport metropolitan

Vrei să vizitezi Conacul de la Hodoni sau să admiri Turnul Pompierilor din Giarmata? Să mergi pe urmele șvabilor de la Șandra? În premieră, Turism Timiș lansează un produs care folosește infrastructura de transport locală pentru promovarea turismului cultural în județ. Produsul răspunde atât așteptă­rilor pe care le au locuitorii orașului în ceea ce privește legăturile de transport spre obiective turistice din proximitatea metropolei, cât și tendinței actuale de îmbunătățire a modelelor de turism și transport, urmărind sustenabilitatea deplină a acestora din punct de vedere social, economic și al mediului (Comitetul European al Regiunilor, 2020).

Poți să călătorești pe baza unui bilet de 4 lei sau cu abonament valabil pe toate liniile, cu familia sau prietenii. Poți folosi un bilet pe suport de hârtie sau poți plăti cu telefonul, iar pensionarii, elevii, studenții pot călători gratuit sau cu abonamentul general.

Turism Timiș propune o serie de obiective ce pot fi vizitate folosind mijloace de transport în comun care pornesc din Timișoara, însă lista liniilor metropolitane completă poate fi găsită direct pe pagina STPT, alături de amănunte privind programul actualizat și costul exact al transportului și modalitățile de plată.

 

M36 – Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German

M46 - Șag

M41 – Sânandrei, Carani, Băile Calacea, Orțișoara, Seceani

M48 – Cornești

M45 – Dumbrăvița

M42 – Covaci

M22- Albina, Moșnița Nouă

M27 – Ianova

M47 – Satchinez

M35 – Muzeul Satului Bănățean

M49 – Giarmata, Cerneteaz

M50 - Șandra

M51 – Pădureni

M52 – Variaș 

 

1. Traseu M41 Timișoara – Sânandrei – Carani



Castelul Mercy Carani

Castelul Mercy a fost construit în anii 1733 – 1734 și este declarat monument istoric. Numele îi vine de la contele Claudius Florimund Mercy, născut în Lorena, numit guvernator al Banatului după Pacea de la Passarowitz, când Imperiul Otoman a acceptat să cedeze Imperiului Habsburgic teritoriile cucerite. După 1948, castelul din Carani a fost naționalizat și transformat în sediul C.A.P. din localitate, funcționalitate păstrată până în anul 1989.  După 1989, castelul a fost restituit unui urmaș din Austria, care nu s-a ocupat de el, astfel că în prezent a devenit o ruină.

Localizare: Acesta se găsește în Satul Carani din județul Timiș, la jumătatea drumului dintre Timișoara și Arad, numărându-se printre cele mai vechi clădiri din regiunea Banatului.

Orar de vizitare: -

Cost intrare: Gratuit



2. Traseu M42 Timișoara – Covaci – 1 mijloc de transport


Anette Resort Covaci

Situat la marginea satului Covaci, Anette Resort dispune de restaurant, 21 camere personalizate, SPA si piscina exterioara. Programul pentru piscina exterioara este de Marti pana Duminica in intervalul orar 10:00 – 21:00, lunea fiind inchis.

Localizare: Strada Principala 125, Covaci

Contact: Recepție 0724 390 488

 


2. Traseu M48 Timișoara – Orțișoara – Cornești – Călacea – Seceani


 


Orțișoara


În anii 1784 și 1785 se găsesc în acte diverse denumiri pentru această localitate. Abia în a doua jumătate a anului 1785 apare denumirea „Orczydorf“. Cel care a dat numele a fost baronul Ladislau Orczy, cel care în momentul colonizării era președintele administrației camerale din Timișoara.


 


 

Situl de la Cornești

Situl este foarte întins, având o suprafață de 1800 ha (ceva mai puțin de 5 km x 4 km), respectiv se întinde paralel cu DN 69 între localitățile Cornești și Orțișoara. Este considerat a fi cel mai mare câmp fortificat din Europa. Este compus din patru valuri de pământ (ca toponim sunt cunoscute sub numele de ”iarcuri”, ca și în alte părți din Banat unde se află valuri de pământ). Cel provenind din epoca bronzului, care îl înconjoară pe primul (central) are formă dreptunghiulară cu colțuri rotunjite. Situl s-a aflat întotdeauna sub teren agricol, cauză pentru care valul al III-lea și al IV-lea, numărate de la interior spre exterior, sunt aplatizate. În acest context, valul al IV- lea este mai aplatizat decât al III-lea, fapt pentru care se vede mai greu în teren. Valul al III-lea se distinge cu oarecare dificultate la 700 m de la șosea. În schimb, valul al II-lea și valul I sunt foarte vizibile și au dimensiuni atât de mari, încât vizitatorul neavizat le poate considera forme de relief și nu intervenție de natură antropică. Ca punct de interes maxim din tot acest complex uriaș este poarta valului al II-lea.

 


Băile Călacea

Situată în Câmpia Banatului, la 25 km de Timișoara și 30 km de Arad, la o altitudine de 117 metri, se află stațiunea Băile Călacea. Apele termale de aici au temperatura de 38 - 40 grade, fiind recomandate pentru boli ale aparatului locomotor, pentru sistemul nervos periferic, pentru afecţiuni reumatismale degenerative, precum şi pentru gastrite sau afecţiuni hepato-biliare. Băile calde sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arterială sau suferinzilor de tumori maligne, boli infecţioase, insuficienţă cardiacă sau tuberculoză.
În afara băilor cu apă termală, în baza de tratament de la Băile Calacea, turiștii pot beneficia de diverse tratamente: kinetoterapia, electroterapia, terapie laser, împachetări cu parafină, diadinamice, masaj sau băi de lumină. Zona de agrement a stațiunii include un ștrand dotat cu un bazin olimpic cu apă termală și terenuri pentru practicarea diverselor sporturi. Parcul din stațiune ocupă o suprafață de aproape 14 ha, aici găsindu-se arbori seculari, o pădure de salcâmi, molizi și alte specii vegetale deosebite. În interiorul parcului de la Băile Călacea se află un lac cu nuferi albi și o mică gradină zoologică.
Contact: 0256379612

 
Cetatea de la Seceani
Cetatea are trei valuri eliptice din pământ. Starea de conservare este bună, dar vegetația care o acoperă este destul de viguroasă. Este amplasată în centrul localității. Poarta cetății, invadată de lăstăriș, se găsește în locul în care incinta exterioară prezintă o întrerupere pe partea dinspre Biserica Ortodoxă, aflată peste o vale seacă, la câteva sute de metri, spre nord-est.

 
3. Traseu M47 Timișoara – Bărăteaz – Satchinez – Hodoni 

Rezervația de la Satchinez

ECO Timiș Traseul 1 pornește din Timișoara ocolind majoritatea șoselelor circulate și ne duce spre rezervația ornitologică din Satchinez, supranumită și Delta Banatului.
Din dreptul Muzeului Satului  se urmează drumul forestier prin Pădurea Verde spre Acumularea Dumbrăvița și mai departe pe Bulevardul Ghioceilor. DJ 691 se traversează  în sensul giratoriu de la ieșirea din Dumbrăvița iar drumul de centură DNCT se trece pe sub podul ce trece peste râul Beregsău
Urmărește mai departe drumul comunal DC 58, de la sensul giratoriu Covaci până aproape de intrarea în Covaci , apoi virează la stânga pe drumuri de exploatare.
Subtraversează drumul național E 671 pe sub podul peste Bega Veche, apoi urmează pe digul Bega Veche până la podul DJ692 peste Bega Veche, la intrare în Sânandrei.
Urmează drumul principal prin localitate până la Primăria Sânandrei, apoi virează la stânga pe strada Tineretului spre direcția satului Hodini, urmând până acolo drumul comunal DC37. De aici se continuă traseul mai departe spre Satchinez.
In localitatea Satchinez se intersectează cu DJ693 până imediat înainte de intersecția cu calea ferata când se virează la stânga pe drumul de exploatare DE367 – DE371 până la Rezervația Satchinez.

Localizare: Satchinez

Orar de vizitare: Liber

Cost intrare: Gratuit

Contact: Primăria Satchinez  0256 379 500

Conacul de la Hodoni

În anul 1840 se construieşte “curia” (conacul) familiei de baroni, amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. Amplasamentul domeniului, vizibil în hărţi din anii 1860, este identic cu cel de astăzi. Conacul este azi proprietate privată și este deschis organizării de evenimente private.

Localizare: str. Gării nr.3, Hodoni

Contact: 0724 320468

 

4. Traseu M46 Timișoara – Șag – Șag Mănăstire

Mănăstirea Timișeni Șag

Este o mănăstire de maici, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” (29 august), situată la aproximativ 14 km de Timișoara, în localitatea Șag. A fost ctitorită de către mitropolitul Vasile Lăzărescu, în 1944. Dispune de anexe pentru atelierele de țesătorie și pictură de icoane. A fost desființată în timpul regimului comunist. A fost reorganizată prin grija Î.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu

Dispune de posibilități de cazare pentru pelerini.
 

 


Experiențe de-a lungul Pistei de biciclete România- Serbia

 

Realizarea celei mai lungi piste de bicicletă asfaltate din România, pista care leagă Timișoara de Serbia de-a lungul râului Bega, a contribuit în anii imediat următori la dezvoltarea serviciilor din industria ospitalității în aria riverană acestui râu și a activităților de ecoturism. Mai mult decât atât, satele aflate în imediata apropiere a pistei au activat o serie de elemente locale menite să atragă turiștii și să crească numărul de vizitatori de la ei din destinație.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a realizat o Hartă a obiectivelor care pot constitui o destinație pentru orice iubitor de experiențe noi în apropierea Metropolei.

Astfel, harta cuprinde date de identificare a locațiilor și experiențelor pe care acestea le oferă, modalități de accesare, dar și obiectivele turistice ce pot fi descoperite în satele riveran Begăi, de-a lungul pistei de biciclete România-Serbia.

 

 

Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989: Eroii nu mor niciodată

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș în parteneriat cu Asociația Memorialul Revoluției a realizat Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989.  

Într-un timp al digitalizării și al diversificării experiențelor aducem poveștile eroilor și evenimentele din Decembrie 1989 în atenția generațiilor tinere, tot mai interesate de tehnologie, și oferim destinației noastre posibilitatea de a prezenta, prin intermediul ochelarilor VR, informații despre acest moment definitoriu în istoria noastră, ca o invitație de a descoperi spiritul liber al oamenilor. Scopul demersului este de a promova această parte a identității destinației noastre în rândul generațiilor tinere, al celor care nu au trăit direct momentele din 1989, pentru a păstra vie memoria eroilor și spiritul de libertate al Timișoarei. Astfel, în colaborare cu Asociația Memorialul Revoluției din 1989 a fost realizat un tur virtual al locațiilor unde a început și, mai apoi, s-au desfășurat evenimentele din 1989, dar și din interiorul muzeului, iar acest tur poate fi accesat prin intermediul ochelarilor VR aflați în custodia Asociației Memorialul Revoluției și al Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș. Turul conține atât informații, cât și imagini și sunete inserate pentru a evoca starea de spririt a acelei perioade, definitorie pentru Timișoara de azi.



Turul virtual al evenimentelor Revoluției din 1989: 
https://turismtimis.ro/wp-content/uploads/TurVirtual/Revolutia89Timisoara/


Similar Suggestions

Timiş County Break
Tur virtual al evenimentelor din 1989 Timisoara
Treasure of Timișoara Fabric 2 octombrie
Treasure of Timișoara Fabric 1 octombrie
Filmele de promovare produse de Charlie Ottley