Tramvaiul Bozankaya a fost lansat în circulație.

Tramvaiul Bozankaya a fost lansat în circulație.


Noul model de tramvai turcesc cumpărat din fonduri europene, produs de fabrica turcească Bozankaya, circulă de marți pe linia 1.

Modelul a fost lansat oficial pe traseu marți după-amiaza, în prezența mai multor oficialități, inclusiv a ambasadiarei Turciei.

Tramvaiul costă peste 9 milioane de lei, fără TVA, și este achiziționat în mare parte din fonduri europene. Modelul a fost conceput special pentru Timișoara, după discuții începute de mai bine de zece ani. Cu o lungime de 30 de metri, tramvaiele sunt violet și au o capacitate de 200 de persoane, dar cel mai important asta este că tramvaiul are o autonomie energetică de 70 de km, cea mai mare la nivel mondial. ”Noi nu mai avem această producție, dar totuși, nu am cumpărat un tramvai din catalog, ci am cumpărat un tramvai făcut, dezvoltat pentru Timișoara și nevoile Timișoarei. Aceste tramvaie sunt cele mai moderne din lume, este avangarde, tot cees ce e mai nou pe piață, autonomia cea mai mare din lume, accesibile persoanelor cu dizabilități”, a declarat Dominic Fritz.

Cele 21 de tramvai cumpărate în tot ”pachetul” vor costa aproape 45 de milioane de euro. 85% din bani sunt asigurați din fonduri europene, cu 13% bani de la Guvern și 2% bani de la primărie. Deocamdată, tramvaiul va circula doar pe anumite linii, cele reabilitate, urmând ca celelalte căi de rulare să fie modernizate, astfel ca, pe măsură ce tramvaiele noi vor fi livrate, să nu mai existe astfel de limitări. ”Aceste prime tramvaie fac parte dintr-un proiect mai mare de renovare a orașului Timișoara. Discutăm de un plan de mobilitate pe care Primăria Timișoara și-a propus să-l dezvolte, pentru a integra mai multe tipuri de transport. Mi-aș dori să vă uitați la acest tramvai ca un factor de exprimare a calității vieții în orașul nostru”, a spus directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Tramvaiele turcești sunnt cu 2,5 tone mai ușoare decât modele similare și firește, au facilități pentru persoanele cu dizabilități.

 Înăuntru sunt prize, astfel că telefoanele mobile se pot încărca doar utilizând cablurile de date. Autoritățile vor să-i determine pe timișoreni să circule mai mult cu transportul în comun. ”Obiectivul nostru până în 2030 este ca jumătate din călătoriile care au loc în Timișoara să fie cu transportul public. Iar ca să ajungem acolo avem envoie nu doar de flotă nouă de tramvaie și de autobuze, ci și să reabilităm liniile de cale, bulevarde, să devenim predictibili, confortaibli și să câștigăm încrederea timișorenilor”, a spus Ruben Lațcău.

La inaugurare a fost prezentă, pentru prima dată în vizită oficială la Timișoara, ambasadoarea Turciei, Fusun Aramaz. De astăzi, la Timișoara se va testa și al doilea tramvai. Toate cele 21 vor fi livrate, cu câte 2 pe lună, până în octombrie 2023 cel târziu.

Similar Suggestions

Alți bani europeni ajung în Timiș prin PNRR
Consiliul Județean Timiș pregătește demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”. Instituția a scos la licitație serviciile de proiectare
Consiliul Județean intră într-un parteneriat european pentru promovarea surselor de energie regenerabilă
Noi achiziţii pentru ISU Timş
Consiliul Județean Timiș prelungește termenul de depunere a proiectelor pe bugetul participativ. Timișenii își pot înscrie propunerile până pe 15 iunie